onsdag 31 december 2008

Listor

Så här i nyårstider är det populärt med listor som sammanfattar saker. Lars Landström på Allehanda.se har listat de i hans ögon bästa svenska serieskaparna och skriver ett par fina ord om mig:

"Henrik Bromander berättar om människor, ofta kvinnor, som luras av onda och cyniska människor, ofta män. Bromander är en humanist och medmänniska, långt ifrån den ironiska generationen. "

Och här kommer min egen topplista över kulturåret 2008:

Årets svenska seriealbum Intro av Marcus Ivarsson
Årets utländska seriealbum Against pain av Ron Rege Jr
Årets film Margot at the wedding av Noah Baumbach
Årets svenska skiva Museum of future sound av Flogsta Danshall
Årets utländska skiva Day by day av Femi Kuti
Årets blogg Autonoma Kärnan
Årets tidskrift Det grymma svärdet
Årets illustratör Andy Rementer
Årets skönlitterära bok Din vän datamaskinen av Pär Thörn
Årets facklitterära bok Tortyrens återkomst av Mattias Gardell
Årets comeback Johannes Nilssons nya blogg
Årets seriefansin Katarsis av Hannes Norrvide

söndag 21 december 2008

Två till

Jag önskar er en god jul med ytterligare två utdrag ur "Allt jag rör vid försvinner":

Nanna Johansson


Anneli Furmark

torsdag 18 december 2008

DGS # 3

Nu finns nummer tre av Pontus Lundkvists utmärkta tidning Det grymma svärdet ute. Jag har med en novell som heter "Fransk lunch". Beställ tidningen exempelvis här.


onsdag 10 december 2008

Allt jag rör vid försvinner

I april nästa år släpps mitt nya seriealbum, "Allt jag rör vid försvinner", på Kartago förlag. Här har ni den så kallade säljtexten:

I denna ovanliga antologi har serieskaparen och författaren Henrik Bromander skrivit manus till fjorton serietecknare, illustratörer och fotografer. Det är en samling historier som speglar tillståndet i Sverige och världen idag. Vi får bland annat möta ett par som nyligen fått barn och bjuder sina vänner på middag, utan att berätta att de serverar moderkaka till efterrätt; vi träffar en fanatisk beundrare av artisten Meat Loaf; vi möter en pojke som inleder en sexuell relation med en myrslok; vi följer en dag i en medelålders kvinnas liv där eftermiddagen omärkligt glider över i kväll och ensamheten ligger som en dimma över allt.

Berättelserna är omtumlande och präglade av Henrik Bromanders säregna förmåga att skildra fascinerande människoöden. I samverkan mellan text och bild föds dessutom något alldeles nytt.

De som bidragit med bilder är: Anneli Furmark, Kolbeinn Karlsson, Nanna Johansson, Marcus Nyblom, Simon Gärdenfors, Petter Sjölund, Calle Thörn, Hanna Petersson, Sandro Müntzing, Pontus Lundkvist, Jonas ”Pike” Dahlström, Carl Hedsved, Marcus Ivarsson och Anders Végh Blidlöv.

Här kan ni kolla in utdrag ur några av serierna:


Simon Gärdenfors


Sandro Müntzing

Kolbeinn Karlsson


Anders Végh Blidlöv

tisdag 2 december 2008

Hjälp

I dagarna kommer nya numret av Hjälp, där jag har med serien "Ett stycke tyg". Den är i färg.