onsdag 26 augusti 2009

Fildelning

Förra veckan publicerades sista avsnittet av min serie "Proffsdemonstranten" i Arbetaren. Här är alltsammans gratis:

















fredag 14 augusti 2009

Två till som gillar Det händer här

I Borås Tidning skriver Cecilia Köljing bland annat: "Kanske är det bakgrunden som serietecknare som gjort Henrik Bromander så bra på att ikläda sig olika roller och röster (...) Bromanders största styrka ligger i sättet att behandla sexualitet, något som verkar ha blivit ett signum även för hans serier (...) Här syns inget av den gamla unkna föreställningen om tjejers lite mer passiva, eller i alla fall mer rena och oskyldiga, sexuella begär. Det är samma nakna och ibland lite skitiga fantasier för alla. Ingen Pretty Woman romantik direkt, och det klarar jag mig definitivt utan (...) Det är en bok som känns i magen, som precis som livet innehåller både lyckliga och olyckliga slut."

Och i BTJ-häftet skriver Pål Eggert bland annat: "Miljöerna är Sverige, Lanzarote, New York och Thailand, allesammans skildrade med öga för detaljer och en sinnlig närhet som smittar av sig på läsaren. Bromander förtjänar särskilt beröm för den sista novellen, en intensiv och väldigt närvarande skildring av en ung man som försöker slå sig fram som thaiboxare i Bangkok."

tisdag 11 augusti 2009

Tre recensioner till

Som vanligt träffar Siska Humlesjö mitt i prick på Högsbo biblioteks blogg: "Bromander i novellform utan illustrationer är något helt annat än serierna. Det typiska äcklet är inte lika framträdande men istället är det Bromanders fascinerande förmåga att förmedla människor inifrån, deras tankar och logiska resonemang, på ett underbart realistiskt sätt som kommer fram. Inget är dolt, människors depraverade lustar blir logiska, äkta och på något sätt en del av det som gör dem mänskliga (...) Som vanligt är bikaraktärerna nästan lika fascinerande som huvudpersonerna. Som vanligt är det ganska mycket äckel och framförallt, som vanligt är det jävligt bra."

I Aftonbladet skriver Petter Lindgren bland annat: "Det är lätt att fästa sig vid Bromanders karaktärer, vilket ger hopp inför kommande projekt. Det här är helt uppenbart en författare som kan bli hur bra som helst."

Och på Lavaland är Henrik Söderström lite försiktigt avvaktande men ändå rätt positiv: "En av de saker jag uppskattar mest med Bromander är hans empati, viljan att förstå och gå upp i olika situationer för att lära sig (och oss) något, en egenskap som jag tycker få moderna författare kan sägas äga (...) Det händer här är en utomordentlig liten roman/novellsamling, men jag är övertygad om att Bromander både kan och kommer överträffa den."

Succé

Ett gäng fina recensioner av Det händer här:

I Expressen skriver Therese Bohman bland annat: "Det är just lyhördheten som gör Det händer här så stark. Personerna är mänskliga i varje liten detalj, ner till de dunklaste tankar och vrår där Bromander rör sig på en perfekt nivå – jag tänker att det vore så lätt hänt att låta det äckliga eller konstiga ta överhanden, att göra det hela till en uppvisning i alla de skumma tankar man kan hitta på åt en litterär figur. Men Henrik Bromander låter sina fyra personer vara precis så äckliga och konstiga som människor som uppfattas som helt normala faktiskt är."

I Helsingborgs Dagblad skriver Marie Pettersson bland annat: "Det är dödligt patetiskt romantiskt. Henrik Bromander är blod i den svenska samtidsprosan."

I Nerikes Allehanda (ingen länk) skriver Marita Johansen bland annat "Det är snyggt och det är eget. Och det ger mersmak för vad Henrik Bromander kan komma att ge ut framöver."

Och i Arbetarbladet skriver Kristian Ekenberg bland annat: "Om Per Hagman och Linda Skugge hade fått ett barn tillsammans, hade detta barn skrivit som Henrik Bromander (...) Medan Per Hagman numera ägnar sig åt att skriva artiklar om, typ, ostron, kan Henrik Bromander fylla luckan i bokhyllan där unga vuxna med hjärnor letar efter vackert skrivna identifikationspunkter."

fredag 7 augusti 2009

Intervju

Jag är intervjuad i GT angående min novellsamling. Nästa vecka släpps den officiellt och då kommer de första recensionerna.