måndag 30 april 2012

Skyltfönsterutställningen

Här är några foton från min skyltfönsterutställning på Staffars serier. Det som ställs ut är de tre träfigurerna som Hanna Petersson täljt, föreställandes Erik, Annika och Mehdi. Dessutom är det samtliga tolv nummer av Ansikte som Erik ger ut under sin livstid, en karta över Nässjö och en skylt i trätext. Om man vill kolla in utställningen i verkligheten finns den kvar i tre veckor, adressen är Bellmansgatan 26a i Stockholm.





Kulturnytt och annat

En mycket fin recension av Smålands mörker i p1:s Kulturnytt idag.
Viktor Hariz säger bland annat så här: "Med skoningslös precision skildrar Bromander allt det fula i livet och mänskligheten, i vissa stunder så effektivt att man blir yr och illamående (...) Heder åt Bromander som utan pekpinnar visar vikten av förståelse och empati människor emellan i ett land och en tid där vi alla bara är ett eller två snedsteg bort från samhällets absoluta botten (...) Betyder den trovärdiga fängelseskildringen i Smålands Mörker att Bromander själv suttit inne? Spelar det någon roll? Kanske är funderingarna som väcks bara ett tecken på att trovärdiga, fiktiva serieromaner först nu börjar vinna sin litterära auktoritet."

Vidare har en del bloggare och twittrare skrivit om boken:

Simon Gärdenfors kallar Smålands mörker för "något av det bästa jag läst i serieväg".

Svante Tidholm skriver på Twitter: "En mycket märklig läsupplevelse. Fantastisk bok. Köp på studsen."

På bloggen Pop, politik och pokémon skriver Hugo Ewald: "Bromander lyckas bättre än någon annan fylla läsaren med total ångest och framförallt äckel – och jag mådde under vissa delar av boken uppriktigt fysiskt dåligt. Det är en bok som berör, och som också tar upp viktiga frågor om klass, hur utanförskap kan föda fascistiska och senare våldsamma tankar och hur ovanligt otrevliga familjeförhållanden kan komma att skapa men för livet (...) Smålands mörker är en helt fantastiskt serieroman, bland de bästa jag läst. En bok alla borde läsa."

söndag 29 april 2012

Smålands mörker i media

Igår var jag intervjuad i Svenska Dagbladet; "Mörkret finns överallt". Missa inte de underhållande galningarna i kommentarsfältet.

Boken har recenserats på Litteraturmagazinet, där Sebastian Nilsson Lindberg bland annat skriver: "Det här är verkligen episkt på ett sätt som jag inte trodde att seriegenren kunde vara. Skildringen av Eriks liv är som en nutida, illustrerad Brott och straff (...) Bromander är en av våra starkaste serietecknare i nuläget."

onsdag 25 april 2012

Releasefest

På fredag den 27/4 är det releasefest för min bok Smålands mörker och Anneli Furmarks bok Jordens medelpunkt. Den äger rum på Kägelbanan i Stockholm och pågår mellan 19 och 03. Inträdet är gratis. Böcker kommer finnas för inköp och signering. Uppträder gör bland annat Jon Mårtensson och så spelar Fredrik Strage skivor.

Utställning på Staffars

Fixar med min skyltfönsterutställning på Staffars serier. Den invigs klockan 13 på fredag, då jag kommer finnas på plats i butiken för att signera böcker.

lördag 21 april 2012

Seriefestivalen

Nästa helg den 27-29/4 är det dags för Stockholms Internationella Seriefestival som äger rum på Kulturhuset. Jag kommer finnas på plats för att signera Smålands mörker vid Galagos bord, och jag och mina vänner i Världens Ende kommer även att närvara.

På fredagen inviger jag en skyltfönsterutställning med artefakter ur Smålands mörker på Sveriges bästa seriebutik, Staffars Serier på Bellmansgatan 26a.

På kvällen är det gemensam releasefest för Smålands mörker och Anneli Furmarks bok Jordens medelpunkt. Den äger rum på Kägelbanan och börjar klockan 19. Inträdet är gratis.

På lördagen deltar jag i ett seminarium under titeln "Angeläget och svårt" där jag och Simon Gärdenfors pratar om våra nya serieromaner. Det äger rum på Kulturhuset, Studio 3 klockan 14.

fredag 20 april 2012

BTJ-häftet

BTJ-Häftet har aningen senkommet recenserat Världens Ende # 2.

"Världens ende är en antologi publicerad av den göteborgska gruppen med samma namn. Det är arbetarlitteratur det handlar om. Reflektioner som beskriver och tar tempen på samhället. Dikter, essäer, noveller, serier och texter jobbar tillsammans samtidigt som uttrycken ibland även går i kreativ klinch som gör att läsaren hajar till, stannar upp och funderar. Mycket är bra i den här antologin. Sticker ut gör Henrik Bromanders novell Mun och fot om konstnärsmecenaten som går långt i sin satsning på mun- och fotkonstnärer; Pär Thörns dikt Betyder knackningen att man har besök och Hanna Peterssons serie Pigan som berättar om städbranschen. Petersson berättar även i text om sin tid i samma bransch. Som helhet slår Världens ende ett uppfriskande slag för samhället och människorna av i dag. Och man gör det bra."

Världens Ende # 2 går att köpa här.

torsdag 19 april 2012

TV

I gårdagens avsnitt av litteraturprogrammet Babel nämndes Smålands mörker som en del av "den nya trenden" med landsbygdsskildringar.

torsdag 12 april 2012

Boken släppt

Nu går Smålands mörker att köpa på internetbokhandlarna. Adlibris har ett bra pris!

Här är en intervju med mig plus ett utdrag ur boken på Galagos blogg som jag inte länkat till tidigare.


onsdag 11 april 2012

Radioinslag

På fredag klockan 11 medverkar jag i programmet PP3 i p3 och snackar om Smålands mörker. Medverkar gör även Simon Gärdenfors som snackar om sin grymma bok Död kompis.

måndag 9 april 2012

Utdrag i Arbetaren

I denna veckas Arbetaren finns en helsida med ett utdrag ur Smålands mörker. Arbetaren har även ett mycket förmånligt erbjudande där man kan teckna en helårsprenumeration och få Smålands mörker som premie.


onsdag 4 april 2012