måndag 31 december 2012

Bäst 2012

Årets skönlitterära bok: Verkligheten nedtecknas, ges ord, förvanskas och blir del av en ny omformad verklighet av Pär Thörn och Ragnar Persson. Polisförhör, låttexter och återgivna konsertaffischer blandas i en skildring av ett mord i Uddevallas black metal-kretsar på 90-talet. Briljant upplösning av fakta och fiktion.



Årets facklitterära bok: Kollaps av David Jonstad. Skrämmande om det ekonomiska och ekologiska sammanbrott som blir allt mer oundvikligt. Men i mörkret ger Jonstad hopp om kollektiv organisering och skapandet av något nytt efter att det gamla fallit.



Årets svenska seriebok: De anhöriga av Pelle Forshed. 2012 var ett extremt starkt år för svenska serier. Många bra böcker gavs ut, bland annat Död kompis av Simon Gärdenfors och Jordens medelpunkt av Anneli Furmark. Starkast var ändå Pelle Forsheds skildring av hur det är att jobba inom hemtjänsten. I en rad sammanhängande historier tecknar Forshed en öm bild av människor i livets slutskede, och av dem som är satta att ta hand om dem.



Årets utländska seriebok: Anna and Froga av Anouk Ricard. Fantastisk allåldersserie om Anna och hennes djurkompisar Froga, Bubu, Ron och Christopher. Bilderna ligger någonstans mellan Richard Scarry och Paper Rad.



Årets svenska film: Äta sova dö av Gabriela Pichler. Träffsäker skildring av arbetslöshet i en skånsk småstad, mer äkta än all annan nutida svensk film tillsammans.



Årets utländska film: Amour av Michael Haneke. Världens bästa regissör gör det igen. Den här gången på ett ovanligt kärleksfyllt sätt, i berättelsen om ett gammalt par där hustrun drabbas av en stroke.



Årets tidning: Arbetaren. Den enda nyhetstidning man behöver läsa. Nu med nya kultursidor som slår det mesta i landet.



Årets fansin: Paddsatan. Tommy Sundvall ger hopp om att fansinet inte är dött. Nummer tre kom tidigare i år och innehöll bland annat en serie om Swedish Defence Leagues avpolletterade ledare Isak Nygren och en novell om en lastbilschauför. Nummer fyra kom precis innan jul och innehåller bland annat en text om kampen mot arbete och en serie om en finsk krypskytt. Beställ här.



Årets skiva: Screw the 80's av Finsta och Leolyxxx. Screwade versioner av gamla poplåtar från 80-talet som tar dem till en helt ny nivå. Lyssna / ladda ner här.


fredag 28 december 2012

Ytterligare listplaceringar

Både Smålandsposten, Smålands-Tidningen och Arbetaren har med Smålands mörker på sina listor över årets bästa böcker. Borås Tidning kallar den för "Årets läsupplevelse".

måndag 17 december 2012

Årets viktigaste bok

Igår blev Smålands mörker utsedd till Årets viktigaste bok i Göteborgs-Postens sammanfattning av kulturåret 2012. Mikaela Blomqvist skriver bland annat "Det mest otäcka med Smålands mörker är inte dess rent dystopiska svärta utan det faktum att allt som händer i den framstår som fullt rimligt. Det är möjligt att leva i Sverige i dag och vara såhär totalt ensam och så helt utan framtidshopp."

måndag 10 december 2012

Jag har blivit kritiker

I veckans nummer av Arbetaren debuterar jag som seriekritiker, med en recension av Derf Backderfs bok My friend Dahmer. Läs den här.

söndag 2 december 2012

Nya numret av Brand

I dagarna har det senaste numret av den anarkistiska tidskriften Brand släppts. Jag medverkar med novellen "Gula faran", som utspelar sig under en motdemonstration mot ett högerradikalt ungdomsförbund.


Och så är Smålands mörker recenserad. I den fina recensionen av Ragni Svensson står det bland annat: "'Jag visste inte att det gick att skriva såhär bra!' kluddar jag på en servett när jag är någonstans mitt uppe i läsningen. Jag fattar inte hur han gör det, men jag är väldigt tacksam över att det blivit gjort."