onsdag 8 juli 2009

Det händer här

I augusti släpper Ordfront min skönlitterära debut, novellsamlingen Det händer här. Nedan följer en text som förlaget knåpat ihop:

Jennie, Thomas, Amanda och Robert. Fyra unga människor som alla bär på en längtan efter något bortanför det som finns där de är. En längtan efter något som man kanske inte vet vad det är men som man ändå vet att man saknar. Det som förenar dem är en känsla av utanförskap och utsatthet. För de möts aldrig.
Jennie bor i en mindre stad i Småland. Hon genomlider ett sommarlov av olycklig kärlek samtidigt som hon kämpar med sitt havererade musikskapande. I slutet av sommaren åker hon motvilligt på Marit Bergmans popkollo i Hultsfred, där saker och ting drivs mot sin spets och mot en möjlig utväg.
Fjortonårige Thomas är mobbad i skolan och vantrivs med sina föräldrar. Men under en veckas semester på Kanarieöarna förändras tillvaron. Ett möte med en halvkriminell kille blir omtumlande för den inbundne och ömtålige Thomas. Han dricker öl, gör inbrott i en butik och blir avsugen av en gammal flygvärdinna innan det är dags för hemfärden och vardagens obönhörliga återkomst.
Amanda från Örgryte studerar måleri i New York. Hennes tavlor föreställer stora strider där barnsoldater och eskimåer slåss så att blodet färgar den isblå marken rosa. En natt gömmer hon sig i Central Park tillsammans med den mystiske Eli Blume. Liggande vid hans sida tänker hon tillbaka på sin barndom i Göteborgs överklass.
Den vilsne Robert åker till Thailand för att träna thaiboxning. Han vill fullt ut ägna sig åt det enda som ger hans liv mening, ytterst vill han hitta någon typ av svar i allt det kroppsliga och våldsamma. Efter hans första segerrika match träffar han en ladyboy som han inleder ett förhållande med. Men saker utvecklas inte som Robert hade hoppats.
Det händer här är en bok om fyra unga människor på balanserar på gränsen, om utanförskap och utsatthet och om de små sakerna som förändrar så mycket. Det händer här handlar om det ömtåliga, om det ilsket kliande och om livets ensamhet.

Förhandsbeställ boken exempelvis hos Bokus.