fredag 24 april 2015

Malmö & Kristianstad

Imorgon lördag är det Litteraturrundan i Malmö. Klockan 17 läser jag ur Riv alla tempel på Antikvanti, Hantverkaregatan 20. Tidigare under dagen kan man på samma ställe lyssna på Henrik Johansson och Viktor Algren.


Och på tisdag 28/4 snackar jag och Sara Hansson om våra serier i Kristianstad. Det sker på Kulturkvarteret, Caféet klockan 18.


torsdag 23 april 2015

Ytterligare tre recensioner

I Sydsvenskan skriver Patrik Svensson om Kurs i självutplåning: "Boken ger en ganska tydlig bild av vad som faktiskt gör Henrik Bromander till en nästan helt unik röst. Han gör konst av sociala maktrelationer. Det låter kanske olidligt trist, men det är i så fall bara beskrivningen det är fel på. Tvärtom är det roligt på ett ofta absurt och mångbottnat sätt."

Och på Dagens bok skriver Lina Arvidsson "Bromanders böcker är såna jag skulle vilja sätta i händerna på alla och envar. Han vågar gå förbi det enbart underhållande, och hittar något som gör ont. För att det faktiskt är sant på riktigt"

I Dagens ETC tycker Ida Therén att innehållet är "radikalt, roligt och skoningslöst uppriktigt"


tisdag 21 april 2015

Tre till

Tre till recensioner av Kurs i självutplåning:

I Aftonbladet skriver Christoffer Röstlund Jonsson: "Om vänsternihilisten Bromander har någon poäng, en sensmoral? Tja, det är väl att människan som uppfinning är sämst. Jag älskar honom för den."

I Arbetarbladet beskriver Bodil Juggas boken som "lärdomar från mörkrets mästare."

Och i Borås Tidning kallar Jonas Ellerström mig för "en ovärderlig samhällsskildrare."

tisdag 7 april 2015

De första recensionerna

Två fina recensioner av Kurs i självutplåning har publicerats. I Svenska Dagbladet skriver Elias Björkman: "Bromander visar här effektivt på sin spännvidd, likväl som han ger prov på en extremt fascinerande, vissa skulle förmodligen kalla den cynisk eller nihilistisk, världssyn; ett bättre sätt att spegla Sverige våren 2015 är svårt att tänka sig."

På annan plats i Svenska Dagbladet skriver Adam Svanell om samma bok: "Det finns något väldigt oförställt över Henrik Bromanders serier. En sorts absurdistisk realism, om något sådant är möjligt. Han är egentligen bäst i det långa formatet, men nya samlingen Kurs i självutplåning är ändå läsvärd."

I Göteborgs-Posten skriver Hanna Jedvik bland annat: "Bromanders naivistiska svartvita teckningsstil påminner visserligen om många andra svenska serietecknares, men utan tvekan finns det något eget och personligt i hans berättande (...) Som mest slagfärdigt blir det när Bromander tar sig an arbetsrättsliga frågor och skildrar den cyniska telemarketingbranschen i serien Chefen eller situationen för bemanningsanställda på det påhittade speditionsföretaget UPX."

torsdag 2 april 2015

Boken ute nu

Nu kan min nya bok Kurs i självutplåning beställas från exempelvis Bokus










onsdag 1 april 2015

Tecknad arbetarlitteratur

Tre serietecknare och en litteraturprofessor visar serier och samtalar.
Gyllene tillfälle att se nytecknad arbetarlitteratur!
En våg arbetarlitteratur väller fram, och nu nöjer sig författarna inte med att skriva, utan tecknar också!
I samtal med Magnus Nilsson, professor med inriktning på arbetarlitteratur, visar Daria Bogdańska, Henrik Bromander och Hanna Petersson sina serier och berättar om hur de skildrar klasskamp och arbete på bl a restaurang, callcenter, hemstädning och inom vården.

Det äger rum torsdagen den 9/4 kl 19 på Poeten på hörnet, Södra Förstadsgatan 65B i Malmö.