onsdag 30 maj 2012

Releasefest i Göteborg

Fredagen den 8/6 är det Göteborgs-release för Smålands mörker på Galleri Oro, Karl Johansgatan 146. Det håller på mellan 20 och 02. Spelar gör Goto80 & Raquel Meyers, dessutom DJ:s och bar. Inträde 40 kronor.

Man kommer kunna köpa boken till det låga priset 140 kronor, och då ingår en överraskning.

Anmäl dig genom att mejla ditt namn till smalandsmorker@gmail.com



måndag 28 maj 2012

Göteborgs-Posten med mera

I en recension i Göteborgs-Posten skriver Agnes Arpi bland annat: "Det är högst välkommet med en serieroman som tar ett så skoningslöst grepp om samhället vi lever i (...) Stundtals blir det frustrerande, och man vill gripa in i berättelsen, avstyra passiviteten som obönhörligt leder vidare in i mörkret. Vid andra tillfällen är det bara djupt rörande. Bromanders människoöden stannar kvar efter avslutad läsning."

I City skriver Kalle Lind: "Henrik Bromanders seriealbum är exakt så lysande som folk påstår."

Och i Nordvästra Skånes Tidningar skriver Patrik Lundberg: "Serietecknaren och författaren Henrik Bromander vänder in och ut på det småländska mörkret. 621 sidor vemod, ångest och snyggt illustrerad humor."

onsdag 23 maj 2012

DN-recension

Idag recenserades Smålands mörker i Dagens Nyheter. Kristina Lindquist skriver bland annat "Henrik Bromander visade redan i debuten Hur vi ser på varandra prov på sin goda förmåga att skildra smärta, men han förlitar sig inte på att det ska bära berättelsen. Den bär sig själv, och oerhört väl. Främst handlar det kanske om att författaren är så generös mot sin skapelse och dess invånare; de allra flesta figurer tecknas med åtminstone ett visst mått av ömhet och komplexitet."

I Fokus skriver Nina Brevinge i en krönika om serier bland annat om Smålands mörker: "Jag slår igen boken och lägger den ifrån mig på betryggande avstånd. Andas. Tittar på boken. Sedan sträcker jag mig efter den och fortsätter läsa. Hade Smålands mörker inte varit en serieroman hade jag nog aldrig öppnat boken igen. Hade handlingen utspelat sig på film hade jag blundat och hållit för öronen. Men inte nu."

måndag 21 maj 2012

ABF-seminarium

Med utgångspunkt i Henrik Bromanders nyutgivna serieroman Smålands mörker, som handlar om en ung högerextremist från Nässjö, diskuteras den moderna fascistiska och högerradikala rörelsens utveckling. Varför vinner extremhögern mark i allt fler europeiska länder? Vilka är det som lockas av deras idéer? Vad kan göras för att möta det växande hotet?
Deltagare: Mathias Wåg, Tommy Sundvall, Dele Hess och Henrik Bromander.

15/6, klockan 14.15
Beskowsalen, ABF-huset i Stockholm
Närmsta T-bana: Hötorget
Fritt inträde

lördag 19 maj 2012

Kortfilm på gång

Jag har fått utvecklingsstöd av Danska filminstitutet för att skriva manus till en kortfilm för barn och unga. Filmen kommer handla om en kille med aspergers syndrom som är besatt av ryska fängelsetatueringar. Den görs i samarbete med den svensk-danske regissören Anders Gustafsson.

onsdag 16 maj 2012

SM i Arena

I nya numret av Arena tipsar Malena Rydell om Smålands mörker.

måndag 14 maj 2012

Intervju i Sydsvenskan

Igår publicerades en intervju med mig i Sydsvenskan, "Motsatsernas likheter".

tisdag 8 maj 2012

Recension i Rocky magasin

Smålands mörker recenseras i nya numret av Rocky magasin. Den får betyget 8 av 10 och Henrik Zackrisson skriver bland annat att det är "en drabbande serieroman, tung både rent fysiskt och tematiskt, men makalöst genomarbetad."

söndag 6 maj 2012

Nya Galago

Nya numret av Galago har inte bara ett fantastiskt och kompromisslöst omslag av Hanna P, det innehåller även ett utdrag ur Smålands mörker.


lördag 5 maj 2012

TV-reportage från Nässjö

Reportage om Smålands mörker i Smålandsnytt, visades även på Kulturnyheterna. Jag återvänder till Nässjö och går i karaktären Eriks fotspår. Se bland annat förlagan till hans barndomshem i Åkershäll och torpet Rosenlund som är med i slutet av boken. Tyvärr var Elsies stängt för renovering så den planerade intervjun där fick hållas hos konkurrenten Thimons konditori istället.

fredag 4 maj 2012

Fler recensioner och artiklar

I Aftonbladet skriver Christoffer Röstlund Jonsson bland annat: "Obehaget i att känna igen sig – om så i en endaste mikrob – i en person vars politiska ideal är helt korrupta, är det som gör Smålands mörker till en fullständigt lysande serie. I sin realistiska råhet ligger den chockerande rätt i tiden och blir en psykiskt påfrestande sidvändare."

I Arbetaren skriver Ivar Andersen bland annat: "Bromanders Smålands mörker skulle mycket väl kunna ingå i demokratiundervisningen för gymnasieelever. Jag tror att det är ett av de finaste omdömen jag kan ge en roman."

Åsa Grennvall kallar Smålands mörker för "Det bästa jag läst i serieväg på år och dar."

Bloggen Världen enligt Audrey Fenn skriver bland annat: "Henrik Bromander har skapat ett sjuhelvetes jävla Smålands mörker. Det är inte mitt småländska mörker, men jag är helt med honom."

Bloggen Blendad skriver bland annat: "Bromander har en nästan instinktsbetonad känsla för vilka krafter i vårt samhälle av idag som får främlingsfientlighet och fascistiska tankar att blomma. Han försöker sig inte på några amatörpsykologiska förklaringar."

Bloggen Norrlands inland utropar Smålands mörker till "Årets bok."

Här är en intervju i Smålandsposten som publicerades för någon månad sedan, som jag inte länkat till tidigare.

Nedan en intervju i Nässjö-baserade Smålands-Tidningen, som saknar nätupplaga.

tisdag 1 maj 2012

Första maj

Idag är det första maj, arbetarklassens dag. Detta år hade jag och Hanna P den stora äran att göra första maj-affischen för Göteborgs LS av SAC Syndikalisterna. Vi ses på gatan!