onsdag 26 februari 2014

Akvareller

Just nu jobbar jag med ett tjugotal små akvareller som baserar sig på rutor ur Smålands mörker. Kommer vara en del av grupputställningen på Växjö Konsthall som öppnar den sjätte mars.




onsdag 19 februari 2014

Riv alla tempel

Johan har ett mål: att bli någon att räkna med. Men han har förutsättningarna emot sig; han är tjock, osäker och mobbad. Vägen till makt går genom hårda plågor på gymmet. Målmedvetet och med hjälp av steroider bygger han upp sin kropp till en rustning. Det här är upptakten till en ond spiral som leder ned i samhällets undervegetation. Johan har blivit sin egen lyckas smed, men han har också sått fröet till sin egen undergång.
Riv alla tempel är en tragedi som tecknar bilden av män på kant med det etablerade samhället. Det är en brutal skildring av urspårad kroppsbyggarkultur, men också en arbetarroman för vår tid.
Riv alla tempel är Henrik Bromanders romandebut och den första boken i en planerad trilogi om maskulinitet.
Släpps i slutet på mars.


tisdag 18 februari 2014

Pjäsen hyllad

Fina omdömen om Begränsat utrymme idag. I Dagens Nyheter skriver Kristina Lindquist att det är "modigt, konsekvent - och roligt" och att det är en föreställning som placerar sig "mitt i samtidsdiskussionen om våldtäkt, samtycke, gråzoner och skam".


Och i P1:s Kulturnytt säger Maria Edström: "Det är en väldigt speciell stämning i den här föreställningen, från skratt till fasa på ett ögonblick och den fångar på ett alldeles eget vis den där ensamheten som finns i Henrik Bromanders serier – det slags ensamhet som våra värsta begär skapar."

söndag 16 februari 2014

Premiär

Igår var jag på premiären för Begränsat utrymme på Turteatern i Kärrtorp. Fantastiska Py Huss-Wallin regisserar och spelar tillsammans med Rebecca Westholm och Nils Granberg. Jag är väldigt nöjd och stolt över denna fina föreställning. Gå och se den! Spelas till och med 19/3.


lördag 15 februari 2014

Ordfront Magasin

I nya numret av Ordfront Magasin publiceras ett utdrag ur min kommande roman Riv alla tempel, som släpps i slutet av mars.


onsdag 12 februari 2014

Grupputställning på Växjö Konsthall

Den 6/3 kl 19 är det vernissage för grupputställningen Smålands mörker på Växjö Konsthall. Medverkande konstnärer: Ulla Nordin, Hanna Petersson, Mario Prhat, Pär Thörn och jag själv. Inviger gör poeten Johan Jönson.

tisdag 11 februari 2014

Begränsat utrymme på Kulturnyheterna

Igår sände Kulturnyheterna ett inslag om pjäsen Begränsat utrymme som har premiär på Turteatern på lördag. Kolla på det här.

måndag 10 februari 2014

Seriekurs på Folkuniversitetet

I vår ges än en gång kursen Berätta med serier på Skrivarakademin, Folkuniversitetet i Göteborg med mig som lärare. Kursen består av åtta lektioner á tre timmar där man får lära sig berättarmässiga grunder gällande bildframställning, manusskrivande och så vidare. Målet är att göra en färdig, längre serie. För mer information och anmälan, se här.


söndag 9 februari 2014

Helsingborgs Dagblad

I Helsingborgs Dagblad skriver Ann Lingebrandt om Korrespondensteorin: "Ingredienserna i Henrik Bromanders novell 'Kapningen' är onekligen störtlöjliga, men likväl skildras alltihop med ett gravallvarligt pokerface, pedantiska fotnoter och thrillernerv. Det krävs en skicklig berättare för att genomföra en så fånig idé, utan att det stannar vid en ploj. Och att Bromander lever upp till kraven visar han gång på gång i sin nya novellsamling. Fixa idéer, långsökta övertygelser och halsstarriga planer är återkommande inslag när Bromander ger sig in i det mänskliga psykets labyrinter (...) Löjligt skickligt."

lördag 8 februari 2014

Växjö

Den här veckan har jag varit i Växjö och arbetat på Regionteatern med föreställningen Smålands mörker.






måndag 3 februari 2014

Konstpretton

Korrespondensteorin recenseras på bloggen Konstpretton. Malin Reimerthi ger boken betyget 4 av 5 och skriver bland annat: "Korrespondensteorin är också en politisk bok. Den är full av samhällskritik, men det sker inte alltid helt öppet. Det är en bok om människor som inte får plats någon annanstans. Det är samtidigt väldigt mycket en bok om Göteborg. Framförallt gör Korrespondensteorin Henrik Bromander till en av Sveriges mest intressanta författare just nu."

söndag 2 februari 2014

Teateruppdateringar

I veckan hade barnteaterpjäsen Stora Sören och Lilla Limpan premiär i Malmö. Den baserar sig på en novell som jag skrivit och som sedan dramatiserats av Banditsagor. Så här skriver Clemens Altgård om den i Skånska Dagbladet: "Föreställningen fungerar alldeles utmärkt, det märks genom att barnen i publiken är med på noterna hela tiden. De interaktiva ambitionerna infrias och när det hela är över recenseras föreställningen av ett barn i publiken med orden 'Ni var roliga!' Det omdömet kan jag bara instämma i."


Det har även varit pressvisning av ett utdrag ur pjäsen Smålands mörker på Regionteatern Blekinge Kronoberg. Här kan man se på Svenska Dagbladets web-tv och här kan man läsa Smålandspostens artikel.