torsdag 31 december 2009

Bäst 2009


Årets skönlitterära bok: Bönbok för en vän av Joan Didion.
Joan Didion är den mest läsvärda amerikanska författaren som fortfarande är i livet.


Årets facklitterära bok: Tillsammans av Kämpa Tillsammans-kollektivet. Autonom marxism ur grodperspektiv. Borde vara obligatorisk läsning för dagens vänster.Årets svenska seriebok: Allt jag rör vid försvinner av Henrik Bromander, Anneli Furmark, Hanna Petersson, Kolbeinn Karlsson med flera.
Kommentar överflödig.
Årets utländska seriebok: Map of my heart av John Porcellino.
Utmärkt introduktion till den serieskapare som betytt mest för mig någonsin.
Årets film: Jag har inte hunnit se Michael Hanekes Det vita bandet än, så jag passar på att tipsa om den utmärkta samlingsboxen med några av hans filmer som släpptes tidigare i år. Kolla särskilt på Den sjunde kontinenten, om en familj som får nog av allt och bestämmer sig för att begå kollektivt självmord, och Dolt hot, om en paranoid fransk tv-stjärna som hinns upp av sitt förflutna.Årets svenska skiva: Ormar i gräset av Roffe Ruff.
Göteborgs egen Scarface berättar om polistrakasserier, manodepressivitet, sömntabletter och döda kompisar på ett lika ärligt som brutalt vis.Bästa utländska skiva: Born like this av MF Doom.
Under nya pseudonymen Doom bevisar Daniel Dumile varför han är världens bästa rappare.Årets fansin: Aggrokultur XI.
Johannes "Aggro" Torstensson har gått från att vara en lovande talang till att vara en av Sveriges absolut bästa serietecknare. Vem annan kan göra knastertorra, vardagsrealistiska serier om en golvläggares arbetsdag och samtidigt med både nyfiken och upprörd blick gestalta den iranska oppositionen i parallella förlopp mellan Teheran och Götaplatsen?
Årets blogg: Dom ljuger. Precis så här ska vänsterbloggar skrivas.Årets hjälte: NUG.
Ge konstnärslön till NUG!Årets tönt: Roland Poirier Martinsson.
Roland kom hem från USA för att bli chef för Närlingslivets medieinstitut på Timbro. Förutom dagliga attacker på den svenska arbetarklassen hinner han även med att skriva sådana här artiklar på Newsmill. Förra året hävdade Roland att han ville misshandla mig. Låt 2010 bli året då han försöker.